AANDOENINGEN

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan tweehonderd soorten chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen die niet door een ongeval zijn ontstaan. Bijna twee miljoen Nederlanders hebben een vorm van reuma. De meeste vormen van reuma veroorzaken pijn en stijfheid. Op deze pagina vindt u bij de meest voorkomende reumatische aandoeningen een omschrijving
Reumatische aandoeningen zijn onder te verdelen in drie hoofdgroepen:
ONTSTEKINGSREUMA

Bij ontstekingsreuma is het slijmvlies in uw gewrichtskapsel ontstoken. Het gevolg is dat uw lichaam meer gewrichtsvocht aanmaakt dan nodig is. Het gewricht zwelt daardoor op en dat veroorzaakt pijn en stijfheid. De ontsteking zorgt er ook voor dat u zich moe en lusteloos voelt. Bekende vormen van ontstekingsreuma zijn reumatoïde artritis (RA) en de ziekte van Bechterew.

ARTROSE

Artrose wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Bij artrose raakt het kraakbeen beschadigd en wordt slechter van kwaliteit. Het gevolg is dat botten tegen elkaar schuren. Dat veroorzaakt pijn en stijfheid met als gevolg dat bewegen steeds moeilijker wordt.

WEKEDELENREUMA

Om elk gewricht heen zitten het gewrichtskapsel, de slijmbeurs, banden, pezen en spieren. Dit zijn de zogenaamde weke delen. Als u pijn heeft aan deze weke delen kan er sprake zijn van wekedelenreuma. Soms wordt pijn bij deze vorm van reuma veroorzaakt door een ontsteking, zoals een peesontsteking (tendintis) en slijmbeursontsteking (bursitis). Maar ook pijnklachten in de spieren en pezen zijn een vorm van wekedelenreuma.

REUMATISCHE AANDOENINGEN

Neem gerust contact op

Mocht u vragen hebben of wilt u uitgebreidere informatie, dan horen wij dit graag. Met plezier zijn we u van dienst.
U kunt mailen via of bellen naar 085-028 02 84